Experți invitați de ARIR: Politica fiscală va fi decisivă pentru economia României

06/08/2020 / Comentariile sunt închise pentru Experți invitați de ARIR: Politica fiscală va fi decisivă pentru economia României

Noutati

Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) a organizat cea de-a patra ediție a dezbaterii lunare online ”Pulsul Pieței Financiare”. Primele concluzii ale reprezentanțiilor Băncii Naționale a României, CFA Society România și OTP Asset Management sunt că politica fiscală va fi decisivă pentru economie, avem deficite istorice dar planul european de redresare este o oportunitate extrem de rară de dezvoltare pentru România. Specialiștii vad o volatilitate mai mare la nivel internațional întrucât piețele au crescut puternic dar incertitudinea rămâne cuvântul cheie și perspectiva revenirii depinde de traiectoria pandemiei.

Cristian Popa, CFA, Membru Consiliul de Administrație, BNR
„Românii văd deja deciziile BNR în rate mai mici la credite. În ceea ce privește politica monetară trebuie să analizăm în detaliu, cu multă atenție, ca deciziile noastre să încurajeze creditarea fară să descurajeze economisirea.
Ne așteptăm ca inflația să fie în ținta asumată de BNR. Mai trebuie avut în vedere un aspect, foarte important de altfel – ratele reale ale dobanzilor sunt deja negative: ratele nominale ale dobânzilor sunt mai mici decât rata inflatiei. Similar politicii fiscale, condițiile monetare reale sunt și rămân stimulative, tocmai datorită dobânzilor reale negative. Desigur că ne dorim reducerea costurilor pentru economia reală și BNR a operat deja 3 reduceri de dobânzi în acest sens, însă ele trebuie să vină și din marje.
În ceea ce privește deficitele, avem cele mai mari deficite din regiune și finanțatorii stiu acest aspect. Am putea avea corecții mai puțin dure dacă vom folosi fondurile europene puse la dispoziție dar istoria ne spune că trebuie să fim mai buni la absorbția acestora.”

Daniela Șerban, Președinte și Co-fondator ARIR
„Suntem într-o situație provocatoare și este esențial ca stat să utilizăm toate resursele puse la dispoziție pentru a contracara volatilitatea din piețe și a sprijini redresarea economiei. Reforma pensiilor și o politică fiscală care să stabilizeze deficitul ne pot salva de la reducerea rating-ului de țară. O reducere a rating-ul ar însemna că o parte din investitori nu vor mai putea investi în datorii suverane românești.”

Dragoș Manolescu, CFA, Director General Adjunct, OTP Asset Management
„Ce se va întâmpla în plan politic va influența într-o mare măsură economia României și posibilitățile de revenire. Sunt 2 scenarii care trebuie considerate: trecerea moțiunii care va implica creșterea pensiilor cu 40% și scenariul în care nu avem moțiune și în care vom avea alegeri locale și parlamentare. Creșterea pensiilor nu este sustenabilă și va duce la reducerea rating-ului de țară din partea S&P care va pune presiune pe prețurile obligațiunilor României.
Avem și o mare oportunitate cu banii care vin de la UE – cei 79+ de miliarde euro – acești bani sunt o șansă pentru România dacă ținem cont de șomajul mare (care oferă forță de muncă) și de posibilitățile de a îi investi în proiecte mari de infrastructură precum autostrăzi, spitale, educație, digitalizare. Pe fondul războiului geostrategic dintre SUA și China, investițiile majore pot ajuta România la atragerea altor investiții private (scăderea importurilor din China, integrarea lanțurilor de producție și aprovizionare).”

Adrian Codirlașu, CFA, Președinte CFA Society Romania

„Înainte de alegeri este o volatilitate mai mare în piețe. Și în cazul României, alegerile au complicat adoptarea de măsuri pentru a atenua criza sanitară. Deficitul este anul acesta în line cu cel al altor țări din UE însă va conta foarte mult cum vom fi anul viitor, dacă se vor lua măsuri pentru reducere. Totodată trebuie avut în vedere ca întâi trebuie rezolvată criza medicală și apoi vor putea fi luate măsuri mai puternice de relansare a economiei. Fără rezolvarea crizei medicale, încrederea în economie nu va reveni. Pandemia a modificat permanent anumite comportamente: cel de consum și cel de privind lucrul la distanță. Mutarea în online a avut impact pentru companiile reprezentative din acest sector care ating maxime istorice. Cum, prin munca la distanță, locația angajaților devine irelevantă, sunt oportunități care pot atenua partea de dezechilibre între orașe. De asemenea, acest trent de muncă la distanță este mult mai prietenos cu mediul încojurător.”